Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením 605 firem, podnikatelů a odborníků v elektronickém obchodu. Asociace byla založena v roce 1998 jako nezávislá organizace, která podporuje rozvoj elektronického obchodu v České republice. Mezi členy APEKu patří největší české internetové obchody, přední softwarové společnosti a finanční instituce. APEK zastupuje e-commerce trh při komunikaci s médii a státní správou. Svým členům poskytuje podporu formou právních informací, seminářů, studií, networkingu a poradenství.

Již od roku 1999 provádí APEK certifikaci internetových obchodů, prodejců zážitků a cestovních kanceláří nabízejících své služby na Internetu. Cílem certifikací je získání certifikátu APEK - Certifikovaný obchod po splnění všech podmínek k tomu nezbytných. APEK v současné době uděluje jeden certifikát, jehož součástí je jak legislativní část (plnění zákonných povinností s důrazem na informační povinnosti) a část kvality (mystery shopping a hodnocení samotného procesu nákupu či řešení stížností z pohledu nakupujícího).


VÝHODY ASOCIACE

  • Zvýšení důvěryhodnosti mezi zákazníky.
  • Zpětná vazba na kvalitu zpracování obchodních podmínek a plnění informačních povinností.
  • Vyhodnocení mystery shopping, který je součástí každého certifikačního řízení.
  • Pohled zákazníka na samotný proces nákupu.
  • Propagace v médiích.
  • Součást vládního programu Česká kvalita, která zaručuje další propagaci certifikovaných obchodů.


CERTIFIKACE A ETICKÝ KODEX LHŮT DODÁNÍ.

V současné době můžou obchodníci získat certifikát APEK - Certifikovaný obchod, který od roku 2013 sloučil dvě předchozí značky důvěry do jedné. Obchodníci tak získávají ucelenou zpětnou vazbu na plnění legislativních povinností a zároveň také na samotný proces nákupu či postupy při řešení odstoupení od kupní smlouvy nebo reklamace. Provozovatelé e-shopů se také mohou přihlásit k etickému APEK Kodexu lhůt nakupování. Cílem tohoto kodexu je podpora těch obchodníků, kteří informují své zákazníky pravdivě o skladových zásobách nabízeného zboží.


APEK CERTIFIKOVANÝ OBCHOD

Certifikovaný obchod garantuje, že daný internetový obchod je v souladu s platnou legislativou ČR.
Získáním Certifikátu obchodník předkládá svým zákazníkům záruku bezpečného nákupu, zároveň však předchází možným sankcím ze strany ČOI a případným právním sporům.